Podcast – jednostavan skeč kojeg su zavoljele društvene mreže

Podcast – jednostavan skeč kojeg su zavoljele društvene mreže

Podcast, odnosno objavljivanje relevantnog i originalnog video i audio sadržaja, za brojne je tvrtke svakodnevno "odskočna daska" u privlačenju nove publike.

Podcast nije nova stvar u svijetu marketinga i oglašavanja, međutim u posljednje vrijeme doživljava svoj procvat. Velika imena u svijetu marketinga otkrila su njegov pravi potencijal i ponovno ukazale na njegovu pomalo zaboravljenu važnost. Tada su i najveće tvrtke počele ulagati sve veća sredstva u njega, a razlog za to je jednostavan – podcast je jeftin i učinkovit marketinški alat, bez obzira o kojoj se ciljnoj skupini radi.

Sam podcast predstavlja seriju kraćih video ili audio zapisa, koji na zabavan i često kreativan način predstavljaju potencijalnim klijentima neku uslugu ili proizvod. Cilj je kroz pristupačan i kreativno osmišljen skeč zainteresirati publiku za proizvod ili uslugu. Iako je sam koncept relativno jednostavan i ne ograničavaju ga teme, u praksi često nije jednostavan zadatak u nekoliko minuta reći ono najvažnije i zainteresirati gledatelje ili slušatelje.

Kada je o promociji podcast materijala riječ, najbolji saveznici brojnih tvrtki i dalje su društvene mreže, gdje se u relativno kratkom vremenu može doseći velik broj publike.



Osmišljavanje teme

U samom startu, kao i kod svake marketinške kampanje, potrebno je odrediti ciljanu publiku i pretpostaviti kakva će ih vrsta sadržaja zainteresirati. Stoga bi prije osmišljavanja podcasta svatko trebao postaviti pitanje – što moja publika želi čuti ili vidjeti? Budući da svijet podcasta u posljednje vrijeme doživljava procvat, kao inspiracija Vam uvijek mogu poslužiti brojne tvrtke koje velik dio uspjeha zahvaljuju upravo ovom načinu oglašavanja.

Odličan primjer korištenja podcasta je potez koji je napravila jedna od najpoznatijih svjetskih kompanija – eBay. Oni su pokretanjem svog podcasta Open for Business stvorili platformu na kojoj u kratkim video isječcima mladi poduzetnici mogu s publikom podijeliti priču o svom uspjehu i dati im korisne savjete.

Iako svaka godina sa sobom donosi određen broj noviteta, podcast je i dalje u samom vrhu privlačenja nove publike, uz uvjet da je kvalitetno napravljen i plasiran na platforme gdje ima mogućnost doći do velikog broja ljudi.



Keep it simple – učinkovit a nije skup

Marketinški stručnjaci složili su se oko glavnih prednosti ovog načina oglašavanja, a neke od njih su:

  • Podcast je jednostavan za „konzumiranje“ – za razliku od tekstualnog sadržaja, podcast ne zahtijeva potpunu pozornost konzumenta sadržaja, odnosno moguće je slušati ili gledati sadržaj i istovremeno obavljati neku drugu aktivnost.  Samim time ne dolazi do zasićenja, a poruka je i dalje prenesena primatelju.
  • Ne zahtijeva velika ulaganja – podcast je, bez obzira da li je riječ o audio ili video sadržaju, jeftin za realizaciju. Za razliku od osmišljavanja cijele marketinške kampanje, planiranja rashoda i slično, podcast ne zahtijeva ulaganje velikih sredstava, ali ni trošenje vremena na realizaciju – cijeli proces može biti spreman već unutar nekoliko sati od smišljanja ideje.
  • Isticanje u masi – kada potrošačima predstavljate proizvod ili uslugu koja je već preplavila tržište u različitim verzijama, podcast može biti Vaša „slamka spasa“. Uz malo kreativnosti pomoći će Vam da se istaknete i osigurate nove klijente.

Nakon kreiranja podcasta, potrebno je dobro razmisliti na kojoj ga platformi promovirati. Vaša odluka trebala bi ovisiti o tome koliko ste aktivni na kojoj društvenoj mreži, odnosno koliko pratitelja imate, a tu su i platforme poput YouTube-a, bloga, ali i plaćenih oglasa poput Facebook Ads-a. Mogućnosti je zaista mnogo, a na Vama je da istražite sve opcije i svoju djelatnost predstavite u najboljem svijetlu!

A kada ste u potrazi za kvalitetnom platformom, portal Moja Djelatnost može Vam biti od velike pomoći u objavljivanju podcasta! Uz opis Vaše djelatnosti na portalu, u oglas možete uklopiti i audio ili video sadržaj koji će jednostavno pronaći put do nove publike.